πτωχοκομείο

ΤΟ ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

το Πτωχοκομείο Ηρακλείου των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού λειτουργεί συνεχώς από το 1956. Μέχρι και σήμερα έχουν φιλοξενηθεί συνολικά στο χώρο του Πτωχοκομείου 1.700 συνάνθρωποι μας. Το Πτωχοκομείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο που βρίσκεται στην οδό Ευαγγέλου Χατζάκη 34 στον Άγιο Ιωάννη Ηρακλείου. Το αρχικό και μεγαλύτερο μέρος του κτηρίου είναι ισόγειο και περιλαμβάνει 10 οκτάκλινους θαλάμους, 12 δίκλινα και 2 μονόκλινα δωμάτια. Στο ισόγειο υπάρχουν ακόμα 3 κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής (ένας στην ανδρική πτέρυγα, ένας στη γυναικεία και ένας που εξυπηρετεί και τις δύο πτέρυγες), τα γραφεία της διοίκησης, το ιατρείο, 2 σαλόνια, βιβλιοθήκη, κουζίνα, τραπεζαρία, 2 δωμάτια ξεκούρασης για το προσωπικό, κουρείο και πλυντήριο. Στους εξωτερικούς χώρους του ισογείου υπάρχουν μεγάλοι χώροι πρασίνου, όπως και εσωτερικός κήπος με σιντριβάνι που αποτελούν πόλο έλξης για τους φιλοξενούμενους και τους επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τις ημέρες όπου ο καιρός το επιτρέπει.

Το 1994 αποπερατώθηκε και λειτούργησε η νέα πτέρυγα του Πτωχοκομείου με την προσθήκη ενός ορόφου στον οποίο βρίσκονται 8 δίκλινα δωμάτια, 2 κοινόχρηστοιχώροι υγιεινής, μικρή τραπεζαρία και κουζίνα, μικρό σαλόνι, αίθουσα συνεδριάσεως της Εφορείας, γραφείο γραμματείας και αίθουσα φυσικοθεραπευτηρίου. Έτσι, η συνολική χωρητικότητα του Πτωχοκομείο είναι 122 κλίνες εκ των οποίων είναι συμπληρωμένες οι 81).

Από τον Οκτώβριο του 2013 έχει ξεκινήσει στο νότιο τμήμα του υφιστάμενου κτηρίου η κατασκευή της καινούργιας πτέρυγας στην οποία θα υπάρχουν 8 μονόκλινα δωμάτια,14 δίκλινα δωμάτια, 4 τρίκλινα δωμάτια όπως και 2 μονόκλινα διαμερίσματα. Συνολικά θα κατασκευαστούν 28 καινούργια δωμάτια συνολικής δυναμικής 50 κλινών με ιδιαίτερους χώρους υγιεινής.

Εν συνεχεία το υφιστάμενο κτήριο θα ανακαινιστεί και θα εκσυγχρονιστεί. Όταν ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του, θα περιλαμβάνει 8 τετράκλινα δωμάτια, 6 τρίκλινα δωμάτια, 7 δίκλινα δωμάτια και 4 μονόκλινα δωμάτια. Συνολικά θα δημιουργηθούν δηλαδή 25 καινούργια δωμάτια συνολικής δυναμικής 68 κλινών με ιδιαίτερους χώρους υγιεινής. Κατά συνέπεια, θα προκύψει ένα καινούργιο Πτωχοκομείο, αποτελούμενο από 2 ξεχωριστά κτήρια που συνδέονται με ένα ενδιάμεσο κτήριο, με συνολικά 118 κλίνες σύγχρονων προδιαγραφών, έτοιμο να φιλοξενήσει άτομα τρίτης ηλικίας που έχουν ανάγκη φροντίδας.

Ανθρώπινο δυναμικό

Στο Πτωχοκομείο εργάζονται συνολικά 25 άτομα, ενώ συνεργαζόμαστε σε μηνιαία βάση και επί πληρωμή με συνολικά άλλα 4 άτομα (σύμβαση παροχής υπηρεσιών –παθολόγος, ουρολόγος, κουρέας, φυσικοθεραπεύτρια). Από τα 25 συνολικά άτομα τα 9 υπάγονται στο διοικητικό προσωπικό το οποίο αποτελείται από το Διευθυντή, το Διαχειριστή, τη Λογίστρια, την Κοινωνική Λειτουργό, τη Γραμματέα και τις 4 νοσηλεύτριες. Τα υπόλοιπα 16 άτομα υπάγονται στο βοηθητικό προσωπικό που αποτελείται από 2 μαγείρισσες, μία τραπεζοκόμο, 11 καθαρίστριες και τους 2 φύλακες που εκτελούν και χρέη οδηγού.

Οι ανάγκες του Ιατρείου καλύπτονται από τον επισκέπτη ιατρό του Ιδρύματος ο οποίος έχει την ειδικότητα του παθολόγου και προΐσταται του Ιατρείου και σε τακτική βάση (τέσσερις φορές περίπου το μήνα και πάντα ανάλογα με τις ανάγκες) από ουρολόγο. Τρεις φορές την εβδομάδα η φυσικοθεραπεύτρια πραγματοποιεί ομαδική γυμναστική και όταν οι ανάγκες το απαιτούν αναλαμβάνει και μεμονωμένα περιστατικά.

Τέλος, υπάρχει συνεργασία και με κουρέα που επιμελείται το ξύρισμα και το κούρεμα των αντρών δύο φορές την εβδομάδα.

Μετά τη λήξη του πρωινού ωραρίου (14:40), τη φύλαξη του Ιδρύματος αναλαμβάνει μέχρι το επόμενο πρωί, ιδιωτική εταιρεία φύλαξης.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τα απαραίτητα δικαιολογητικά εισαγωγής στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

 

 

Δείτε επίσης