Γηροκομείο

Γηροκομείο Ηρακλείου Κρήτης

Το Γηροκομείο Ηρακλείου Κρήτης των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού, βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ευαγγέλου Χατζάκη 34 & Ερμή,  στην περιοχή Άγιος Ιωάννης στο Ηράκλειο, σε οικόπεδο  έκτασης  7.167m² και λειτουργεί από το 1956. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η παροχή στέγης, τροφής, περίθαλψης και ψυχαγωγίας στα φιλοξενούμενα άτομα. Από την αρχή της λειτουργίας του έχουν φιλοξενηθεί 1750 συνάνθρωποι μας. Σήμερα φιλοξενούμε 85 άτομα γυναίκες και άνδρες με μέγιστη δυναμική τα 116 άτομα. Στο Πτωχοκομείο εργάζονται με πλήρη απασχόληση 30 εργαζόμενοι σε διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Παράλληλα, με σύμβαση παροχής υπηρεσιών απασχολούμε παθολόγο ιατρό, ουρολόγο ιατρό, φυσικοθεραπεύτρια, κουρέα και υπηρεσία φύλαξης (security).

Στη καθημερινή μας λειτουργία φροντίζουμε ώστε να υπάρχει πάντα μια δραστηριότητα για τα φιλοξενούμενα άτομα, είτε πρόκειται για ομάδα ενίσχυσης μνήμης, είτε για ομάδα προσανατολισμού στην επικαιρότητα, είτε για ομάδα κατασκευών, μεταξύ άλλων. Οι δραστηριότητες αυτές σχεδιάζονται από την Κοινωνική Λειτουργό του Ιδρύματος, σε συνεργασία με το Διευθυντή. Σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια μας είναι οι εθελοντές μας, είτε μεμονωμένα άτομα, είτε οργανωμένες ομάδες (Διαβάζω για τους Άλλους). Το Πτωχοκομείο είναι ανοικτό σε δωρεές σε χρήμα ή σε είδος καθώς και σε εθελοντισμό είτε από μεμονωμένα άτομα είτε από οργανωμένες ομάδες εθελοντών

Κάθε χρόνο οργανώνουμε σειρά εκδρομών τόσο εντός όσο και εκτός της πόλης του Ηρακλείου. Η θεματική των εκδρομών μας διαφέρει και ποικίλει από επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού, θρησκευτικού ενδιαφέροντος, φυσιολατρικού χαρακτήρα και αρχαιολογικούς χώρους. Επιπρόσθετα φροντίζουμε ώστε όταν υπάρχει μια γιορτή (για παράδειγμα Χριστούγεννα, Ημέρα Ηλικιωμένων, 28η Οκτωβρίου) να οργανώνουμε, πολλές φορές με την παρουσία και σχολείων κυρίως από το χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μικρές γιορτές με μουσική στο χώρο μας.

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα, εγκαινιάστηκε η νέα και η πλήρως ανακατασκευασμένη πτέρυγα του Γηροκομείου των Ιδρυμάτων Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού. Τα εγκαίνια έγιναν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, επί προεδρίας του οποίου στα Ιδρύματα ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό έργο, ενώ παρέστησαν ο αντιπρόεδρος των Ιδρυμάτων, Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός και τα εντεταλμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τους Γιώργος και Αλέξης Καλοκαιρινός. Το έργο ευλόγησε εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Σεβασμιότατου κ.κ. Ειρηναίου.

Το Γηροκομείο Ηρακλείου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία και τη δραστηριότητα στην οποία αφιέρωσε τη ζωή του ο Ανδρέας Γ. Καλοκαιρινός (1922-1993), ανεψιός και αναδεκτός του δωρητή των Ιδρυμάτων Ανδρέα Λυσιμάχου Καλοκαιρινού. Το αρχικό κτίριο, συνολικής επιφάνειας  2.455 τμ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο επτά στρεμμάτων στον Άι-Γιάννη, χτίστηκε στο διάστημα 1954-1956 με σχέδια του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού και αποτελεί εξαίρετο δείγμα ρασιοναλιστικής αρχιτεκτονικής. Με προσθήκη ορόφου το 1994 η συνολική δυναμικότητά του έφτασε τις 122 κλίνες.

Εκτός από τους θαλάμους και τους χώρους υγιεινής, υπήρχαν ήδη γραφεία της διοίκησης, ιατρείο, φυσικοθεραπευτήριο, δύο σαλόνια, βιβλιοθήκη, κουζίνα, δύο τραπεζαρίες, τρία δωμάτια ξεκούρασης για το προσωπικό, κουρείο και πλυντήριο. Στους εξωτερικούς χώρους του ισογείου οι μεγάλοι χώροι πρασίνου, όπως και εσωτερικός κήπος με σιντριβάνι αποτελούσαν, και εξακολουθούν να αποτελούν, πόλο έλξης για τους τροφίμους και τους επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τις μέρες που ο καιρός το επιτρέπει.

Το έτος 2000, μετά από εισήγηση του Γιώργου και του Αλέξη Καλοκαιρινού, το Δ.Σ. του Ιδρύματος αποφάσισε το ριζικό εκσυγχρονισμό και την επέκταση του Γηροκομείου ώστε να εξακολουθήσει να προσφέρει κορυφαίου επιπέδου προνοιακές υπηρεσίες και κατά τις επόμενες δεκαετίες. Η κεντρική ιδέα του κτιριολογικού προγράμματος ήταν οι δέκα οκτάκλινοι θάλαμοι της παλιάς πτέρυγας να μετατραπούν σε τρίκλινους και τετράκλινους με ιδιαίτερους στον καθένα χώρους υγιεινής, και η απώλεια των κλινών να αναπληρωθεί με την κατασκευή νέας πτέρυγας.

Μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ειδική επιτροπή επέλεξε τη μελετητική ομάδα, με αρχιτέκτονα τον Γιάννη Περτσελάκη. Χρειάστηκαν, ωστόσο, έντεκα χρόνια για να υπερπηδηθεί μια μακρά σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων. Ένας απίστευτος μαραθώνιος κατέληξε στα 2011 στην έκδοση της άδειας οικοδομής με τίτλο «Αναμόρφωση Θαλάμων Γηροκομείου Ηρακλείου & Προσθήκη Νέας Πτέρυγας».

Τον Ιούνιο του 2012, με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης, το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου» με τίτλο της Πράξης Ένταξης «Αναμόρφωση Θαλάμων Γηροκομείου Ηρακλείου & Προσθήκη Νέας Πτέρυγας». Τον Σεπτέμβριο του 2013 συνάπτεται η εργολαβική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία του έργου, ύψους δυόμιση εκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι, από τον Οκτώβριο του 2013  ξεκίνησε ο ριζικός εκσυγχρονισμός του Γηροκομείου ώστε να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις για άνετη και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων. Στο νότιο τμήμα του υφιστάμενου κτιρίου άρχισε η κατασκευή της καινούργιας πτέρυγας συνολικής επιφάνειας 1.773 τμ. στην οποία υπάρχουν μονόκλινα,  δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια και διαμερίσματα. Συνολικά κατασκευαστήκαν 28 καινούργια δωμάτια συνολικής δυναμικής 50 κλινών με ιδιαίτερους χώρους υγιεινής. Η  νέα πτέρυγα παραδόθηκε σε χρήση τον Οκτώβριο του 2017. Αμέσως μετά, το ήδη υφιστάμενο κτίριο ανακαινίστηκε  και εκσυγχρονίστηκε και σήμερα πλέον περιλαμβάνει 27 δωμάτια με μία ως τέσσερις κλίνες και με ιδιαίτερους χώρους υγιεινής το καθένα, συνολικής δυναμικής 66 κλινών.

Κατά συνέπεια, από το 2019 υπάρχει ένα καινούργιο Γηροκομείο, συνολικής δομημένης επιφάνειας 4.228 τμ.  με 116 κλίνες σύγχρονων προδιαγραφών, έτοιμο να φιλοξενήσει άτομα τρίτης ηλικίας που έχουν ανάγκη φροντίδας, με ολόπλευρη υποστήριξη και με την θαλπωρή του πάντα αφιερωμένου στην αποστολή του προσωπικού. 

Τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού, που στα χρόνια της κρίσης βγήκαν μπροστά με τον Κοινωνικό Χώρο τους, είναι πλέον σε θέση να παρέχουν στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που βρίσκονται σε ανάγκη προνοιακές υπηρεσίες σε επίπεδα που συναγωνίζονται τις καλύτερες αντίστοιχες δομές στην Ευρώπη.

Πολιτιστικό Έργο

Παντοπωλείο

Συσσίτιο

Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα