Παντοπωλείο

Η παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώσαμε στη χώρα μας άλλαξε δραματικά τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας οδηγώντας κάποιους ακόμα και στα όρια της εξαθλίωσης. Η ενεργητική και οργανωμένη αλληλεγγύη των τοπικών κοινοτήτων μπορεί να δώσει με αξιοπιστία και διακριτικότητα την ανακούφιση, τη στήριξη και το χρόνο που χρειάζονται κάποιοι συμπολίτες μας για να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους χωρίς να πληγωθεί η αξιοπρέπειά τους.

Τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού δραστηριοποιούνται από δεκαετίες στην αρωγή των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, στα πλαίσια της ενεργητικής και οργανωμένης αλληλεγγύης. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο των Ιδρυμάτων λειτουργεί από τις αρχές του 2013 στο συγκρότημα ιδιοκτησίας του Ιδρύματος επί των οδών Μονής Αγκαράθου και Κοσμά Ζώτου στο κέντρο του Ηρακλείου («Κοινωνικός Χώρος»). Ειδικότερα, η δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου είχε ενταχθεί στο δίκτυο ανάπτυξης δομών για την Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Ηρακλείου από 23/01/2013 ως 30/06/2015. Μετά τη λήξη του προγράμματος τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού συνέχισαν τη λειτουργία του αποκλειστικά με ίδια μέσα.

Από 08/05/2017 έως 07/05/2023,  η δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014 – 2020» και συγκεκριμένα στην πράξη «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή συσσιτίου Δήμου Ηρακλείου». Από τη 8/5/2023 και μετά η δομή συνεχίζει κανονικά την λειτουργία της εντασσόμενη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027». Στόχος της πράξης είναι η τροφοδοσία 100 τουλάχιστον οικογενειών κάθε μήνα. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ειδικότερα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο καλείται να συνεχίσει να καλύπτει ανάγκες διατροφής, ψυχαγωγίας, είδη ατομικής υγιεινής και υπόδησης εκατοντάδων οικογενειών κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του 2013, που ξεκίνησε όλη αυτή η προσπάθεια. Προσφέρει εντελώς δωρεάν προϊόντα σε 230 οικογένειες που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από αυτή καθώς και σε εκείνες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που χρήζουν άμεσης βοήθειας (άνεργοι, άποροι κλπ.).

Παράλληλα παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής και ενημέρωσης για τη λειτουργία της δομής από τον κοινωνικό λειτουργό σε όσα άτομα το επιθυμούν.

Πολιτιστικό Έργο

Γηροκομείο

Συσσίτιο

Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα